KBT förändrar beteende

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en behandlingsform inom psykiatrin som har som syfte att förändra negativa beteenden hos människor med psykiska besvär. Dessa negativa beteenden kan ge upphov till exempelvis ångest och depression. Oftast handlar kognitiv beteendeterapi om att terapeuten vägleder patienten och försöker föda positiva tankar hos patienten. Det handlar inte om att terapeuten ska försöka ge konkreta svar på de problem som patienten beskriver.

Själv har jag egen erfarenhet av kognitiv beteendeterapi. Efter det att en nära anhörig hastigt lämnat jordelivet så hade jag väldiga svårigheter att hantera min sorg. Det handlade om att jag inte tillät mig ta mig ur den värsta delen av sorgen. Jag kunde inte frigöra mig från de negativa tankarna som präglade sorgen.  Den värsta känslan var nog att jag klandrade mig själv för den anhöriges bortgång, men idag har jag ändrat inställning och inser att det inte var mitt fel någonstans. Det fanns ingenting som jag kunde förändra.

Min insikt tog mig dock en längre tid att nå, och jag inser idag att min terapeut gjorde ett alldeles fantastiskt jobb. Min terapeut fick mig att successivt släppa tanken att det skulle vara mitt fel genom att radikalt ändra mitt tankemönster åt en mer positiv riktning.

Det här inlägget postades i Hälsa. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.